Formy wsparcia rolnictwa ekologicznego a konkurencyjność małych gospodarstw

Rolnicy prowadzący produkcję ekologiczną w Polsce mają w 2025 roku dostęp do różnorodnych form wsparcia finansowego w ramach Planu Strategicznego (...)

Koniec terminu stosowania nawozów!

Nieodpowiednie stosowanie nawozów nie tylko może nie przynieść odpowiednich efektów jak również przyczynić się do skażenia środowiska. Dotyczy to w (...)

Zasady znakowania produktów ekologicznych – jak rozpoznać prawdziwą żywność eko?

W dobie wzrostu zainteresowania zdrowym stylem życia i produktami przyjaznymi środowisku, konsumenci coraz częściej poszukują produktów oznaczonych jako „eko”, „bio” (...)

Zasady adaptacji do zmian klimatu

Zmiany klimatu są coraz bardziej odczuwalne w codziennym funkcjonowaniu gospodarstw rolnych. Coraz częstsze susze, intensywne opady, fale upałów czy nowe (...)

Jesienny siew wieloletnich pasów kwietnych

Przypominamy o możliwości wysiania mieszanki nasion do założenia Wieloletnich Pasów Kwietnych w terminie: od 15 sierpnia do 31 października.

Interwencje rolno-środowiskowo-klimatyczne w Planie Strategicznym WPR 2023–2027 jako narzędzie ochrony bioróżnorodności

Wspólna Polityka Rolna (WPR) Unii Europejskiej na lata 2023–2027 zakłada nowe podejście do rolnictwa – bardziej zrównoważone, odpowiedzialne i wspierające (...)

Dodatkowe płatności za zachowanie dawnych odmian roślin rolniczych

Jedną z przyczyn zainteresowania się starymi i zapomnianymi gatunkami roślin uprawnych jest drastyczne zmniejszenie się na przestrzeni czasu różnorodności biologicznej (...)

Proces produkcji i wykorzystania biogazu w biogazowni

Energia biomasy to przykład odnawialnej energii powstającej dzięki wykorzystaniu wszelkich biodegradowalnych i organicznych substancji podczas przetwarzania ich w biogazowni.

Uprawa zbóż metodami ekologicznymi

Rolnictwo ekologiczne stanowi najbardziej przyjazną dla środowiska metodę produkcji. Gospodarowanie metodami ekologicznymi to produkcja z poszanowaniem dla środowiska naturalnego i (...)

Nasza strona internetowa www.podrb.pl używa plików cookie, tzw. „ciasteczek”. Są to niewielkie pliki tekstowe wysyłane do Państwa urządzenia (komputera, smartfona itp.). Stosujemy je wyłącznie dla Państwa wygody w celu lepszego dostosowania naszej witryny internetowej do Państwa indywidualnych potrzeb oraz w celach statystycznych. Nie zawierają one żadnych danych osobowych.

Dalsze korzystanie ze strony oznacza, że zgadzasz się na ich użycie.

Info